O balijské kuchyni

Základem balijské kuchyně jsou rýže a nudle, smažené a nebo vařené a tradiční balijská kuchyně je bohatá na výrazné chutě – kurkumu, zázvor, česnek, chili, citrónovou trávu a koriandr. Jestli nemáte rádi maso, nezoufejte, téměř v každém místním warungu mají k dispozici tofu nebo tempeh.

Tradiční balijská jídla, nejčastěji dostupná v místních warunzích, byste měli vyzkoušet. Jsou to například Bakso (masový vývar s knedlíčky), Nasi Goreng (smažená rýže se zeleninou, kuřecím, nebo krevetami), Babi Guling (tradiční pečené vepřové), Soto Ayam (kuřecí polévka s kari a zázvorem), Saté (maso na špejli s arašídovou omáčkou), nebo Gado Gado (salát v arašídové omáčce). 

Nebojte se ochutnávat jídla i v místních podnicích. Ačkoli na první pohled se vám mnohé podniky nemusí zdát lákavé, určitě se vyplatí tyto pocity překonat. Pravděpodobně právě tam ochutnáte ty nejchutnější místní pokrmy. V západních restauracích je často jídlo chuťově přizpůsobeno turistům. Čím více místních tam je, tím je to lepší. 

Rájem pro všechny gurmány je čtvrť Canggu.

Kromě vody balijci konzumují velké množství mladých kokosů, kávy, černého čaje a čerstvých džusů. Káva se většinou podává černá a sladká, čaj spíše slabší se spoustou cukru. Cukr se na Bali přidává automaticky i do čerstvých džusů a proto si nezapomeňte požádat dopředu, pokud cukr nepotřebujete a pokud vám můžeme doporučit, odmítněte i plastové brčko. 

Alkohol je na Bali poměrně drahý a nepříliš kvalitní. Nejběžnější a cenově nejdostupnější je místní pivo Bintang nebo Bali Hai. Místné víno je zde pouze průměrné, ale nezoufejte, dostupné jsou velmi kvalitní vína z Austrálie a Nového Zélandu, počítejte ale že si za něj připlatíte. Pokud chcete zkusit něco ostřejšího, vyzkoušejte místní pálenku z palmy nebo rýže – arak. 

Základem balijské kuchyně jsou rýže a nudle, smažené a nebo vařené a tradiční balijská kuchyně je bohatá na výrazné chutě – kurkumu, zázvor, česnek, chili, citrónovou trávu a koriandr. Jestli nemáte rádi maso, nezoufejte, téměř v každém místním warungu mají k dispozici tofu nebo tempeh.

Tradiční balijská jídla, nejčastěji dostupná v místních warunzích, byste měli vyzkoušet. Jsou to například Bakso (masový vývar s knedlíčky), Nasi Goreng (smažená rýže se zeleninou, kuřecím, nebo krevetami), Babi Guling (tradiční pečené vepřové), Soto Ayam (kuřecí polévka s kari a zázvorem), Saté (maso na špejli s arašídovou omáčkou), nebo Gado Gado (salát v arašídové omáčce). 

Nebojte se ochutnávat jídla i v místních podnicích. Ačkoli na první pohled se vám mnohé podniky nemusí zdát lákavé, určitě se vyplatí tyto pocity překonat. Pravděpodobně právě tam ochutnáte ty nejchutnější místní pokrmy. V západních restauracích je často jídlo chuťově přizpůsobeno turistům. Čím více místních tam je, tím je to lepší. 

Rájem pro všechny gurmány je čtvrť Canggu.

Kromě vody balijci konzumují velké množství mladých kokosů, kávy, černého čaje a čerstvých džusů. Káva se většinou podává černá a sladká, čaj spíše slabší se spoustou cukru. Cukr se na Bali přidává automaticky i do čerstvých džusů a proto si nezapomeňte požádat dopředu, pokud cukr nepotřebujete a pokud vám můžeme doporučit, odmítněte i plastové brčko. 

Alkohol je na Bali poměrně drahý a nepříliš kvalitní. Nejběžnější a cenově nejdostupnější je místní pivo Bintang nebo Bali Hai. Místné víno je zde pouze průměrné, ale nezoufejte, dostupné jsou velmi kvalitní vína z Austrálie a Nového Zélandu, počítejte ale že si za něj připlatíte. Pokud chcete zkusit něco ostřejšího, vyzkoušejte místní pálenku z palmy nebo rýže – arak. 

2019-12-14T08:40:29+01:00